In deze schrijftip krijg je vier voorbeelden van omslachtig, ambtelijk taalgebruik. Ik laat je zien hoe je die moeilijk leesbare teksten ombouwt tot een korte, duidelijke zin. Weg met die omslachtige zinnen.
Dit prachtige boekje kwam tevoorschijn bij een grote opruimactie. Het jaartal staat nergens, maar duidelijk is dat ‘worstelen met tekst’ niets nieuws is. Ik lees op pagina 23: “Slechts weinig mensen zijn begiftigd met een natuurlijk talent om in weinig woorden veel tot uitdrukking te brengen.”
Kom morgen…
“Wie kortheid overdrijft, wordt onduidelijk”, staat er. “Daar is het bekende voorbeeld van het telegram: KOM MORGEN, waaruit men niet kan afleiden of de bedoeling is: Kom morgen bij mij – dan wel – Ik kom morgen bij jou…” Tja, kan lastig zijn.
Tot zover een oud, maar prachtig voorbeeld van te bondig formuleren. Omslachtige formuleringen vormen wat mij betreft toch een groter probleem. Te lange teksten zijn niet alleen moeilijk te begrijpen, maar ze richten ook schade aan:
- tijdverlies
- papierverspilling
- ergernis en onbegrip bij de lezer
- imagoschade
- omzetverlies
Vier voorbeeldzinnen
De vier voorbeelden hieronder komen (niet herleidbaar) uit teksten van verschillende opdrachtgevers. Herken je dit soort zinnen?
- De nieuwe kasten van de energieverdeler worden reeds klaargezet in de ruimte bij het papiermagazijn.
- Het door ons opgestelde onderzoeksrapport dat u nu in handen heeft, toont aan…
- Binnen twee domeinen zijn verschillende ontwikkelingen te benoemen die effect hebben op de organisatiewijze van de ouderenzorg en vaak ook op de schaal waarop de ouderenzorg is georganiseerd.
- Hierbij hebben wij het genoegen u vrijblijvend onze offerte te doen toekomen voor het uitvoeren van werkzaamheden inzake de implementatie van een helpdesktool.
Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar jouw tijd is ook beperkt.
Opmerkingen en alternatieven
- ‘reeds’ is een vage tijdsaanduiding; door de passieve formulering ‘worden klaargezet’ blijft onduidelijk wie dat doet
Alternatief: De monteur van Bedrijf X zet de kasten van… klaar in.. - ‘door ons opgestelde’ is overbodig, de bijzin ook
Alternatief: Dit onderzoeksrapport toont aan… - Deze zin bevat héél veel ballast.
Alternatief: De organisatie en de omvang van de ouderenzorg verandert. - Deze zin is ouderwets, te onderdanig en toch sterk vanuit de zender geformuleerd.
Alternatief: De offerte voor de implementatie van een helpdesktool treft u in de bijlage aan.
“Schrijven kunnen we allemaal. Beter schrijven ook…” Jij ook. Het TVF helpt je daarbij op weg.
Kijk kritisch naar de formulering van elke zin, zoals in de voorbeelden hierboven. Bijna altijd zijn er woorden te schrappen. Meestal neemt de kracht van je tekst dan toe.
Heb jij voorbeelden van of vragen over omslachtige zinnen? Alle feedback is welkom. Gebruik daarvoor het contactformulier.