In deze tip zie je vijf voorbeelden van ‘concepten’ om teksten in een business-to-business (b-to-b) omgeving meer kracht te geven. Beschouw een ‘concept’ maar als een ‘creatieve kapstok’ om je boodschap aan op te hangen.
Versterk je boodschap, vijf voorbeelden
Tijdens de Training Tekststrategie zeggen cursisten vaak ‘ik ben niet creatief‘ als STAP 2C van de methode ‘Drie Denkstappen’ voor tekststrategie aan de orde is. STAP 2C heeft betrekking op het concept dat je kiest voor de communicatie. ‘Concept’ is een veelzijdig en daardoor lastig begrip. Simpel gezegd, in STAP 2C maak je een keuze voor de manier waarop je de kernboodschap uit STAP 2B extra kracht geeft.
Zeker niet alleen voor consumenten
Het is een misverstand, dat een concept alleen nodig is bij de communicatie over consumentenproducten. Ook als je ‘business-to-business’ communiceert, is een ‘creatieve kapstok’ van grote waarde om je boodschap kracht bij te zetten.
Vijf voorbeelden laten je een mogelijke invulling zien van STAP 2C bij de voorbereiding van een b-to-b tekst.
Voorbeeld 1, vragen stellen
STAP 2B, Kernboodschap: Nu maatregelen nemen voor het pensioen van onze werknemers, levert ons bedrijf de komende jaren winst op in de vorm van meer betrokkenheid en motivatie.
STAP 2C, Concept: vragen stellen over de stand van zaken t.a.v. pensioen
Kies je deze ‘creatieve kapstok’, dan wordt een ondernemer zich eerder bewust van de noodzaak om nu iets te doen aan het pensioen van zijn werknemers dan wanneer je hem de boodschap gewoon mededeelt.
Je ziet hierbij de sterke samenhang tussen de keuze in STAP 2C en die in STAP 1B, waarbij je vastlegt welk gevoel je wilt oproepen bij je lezer. Hier is dat ‘bewustwording van de noodzaak en de waarde van een goede pensioenregeling’.
Voorbeeld 2, illustratie
STAP 2B, Kernboodschap: Om het ziekteverzuim binnen onze organisatie terug te dringen, vraagt de directie concrete voorstellen van elke afdelingsmanager.
STAP 2C, Concept: een grafiek die het verloop van het ziekteverzuim in percentages weergeeft
Kies je deze ‘creatieve kapstok’, dan versterk je de boodschap met een illustratie. Kies je een grafiek waarbij de percentages stijgen, dan breng je een negatief, dreigend gevoel over. Kies je een grafiek met dalende percentages, dan is de kans groot, dat je een gevoel van trots of medeverantwoordelijkheid aanspreekt. Welk gevoel je wilt oproepen, bepaal jij zelf in STAP 1B.
Voorbeeld 3, vergelijking
Consonante Communicatie stelt zich ten doel de bekendheid van de methode ‘Drie Denkstappen’ voor tekststrategie te vergroten door een video (dit is de keuze in STAP 2D, Middel & kanaal) te publiceren via YouTube.
STAP 2B, Kernboodschap: Om sterke, effectieve teksten te produceren, bepaal je je doelen en maak je keuzes als schrijver vóór dat je begint met de productie van de tekst.
STAP 2C, Concept: de productie van een tekst wordt vergeleken met de productie van een taart
Voorbeeld 4, testimonial
STAP 2B, Kernboodschap: ZorgPlus verzoekt mij onze 45+ medewerkers op maximaal niveau 2 te wijzen op het project ‘Sterk in je werk’, waarmee zij ondersteuning kunnen krijgen bij loopbaanveranderingen.
STAP 2C, Concept: een testimonial met foto uit het leven gegrepen van een 45+ zorgmedewerker
Kies je deze ‘creatieve kapstok’, dan herkent de lezer direct waarover de tekst gaat en hij/zij raakt meer emotioneel betrokken.
Voorbeeld 5, cartoon met een glimlach
Tot slot een wellicht wat gewaagde ‘creatieve kapstok’. een cartoon met een glimlach ter versterking van de kernboodschap van de offerte van een technisch bedrijf.
STAP 2B, Kernboodschap: Dit voorstel leidt tot tijdwinst, doordat niet alleen de software in de laden wordt vervangen, maar de laden in hun geheel.
STAP 2C, Concept: een cartoon met een glimlach om de essentie van het aanbod in één klap zichtbaar te maken