Verleden tijd of tegenwoordige tijd?
Ik kom even terug op het merkwaardige gebruik van de verleden tijd, zoals besproken in schrijftip 35. Mijn oog viel laatst op een nóg opvallender zinnetje:
“Morgen reden we door naar Ruskin, een gehucht bij Tampa Bay…”
Deze combinatie van ‘morgen’ en de verleden tijd ‘reden’ kan ik écht niet meer plaatsen. Jij? Verder ga ik er hier niet op in, want dat leidt tot theoretisch geneuzel waar jij niet op zit te wachten. Het blijft een raar verschijnsel. Let er maar eens op. Signaleer je een leuk voorbeeld? Stuur het me toe.
Omslachtig taalgebruik
Ik heb nog wel een prachtig voorbeeld van omslachtig taalgebruik om je weer even op scherp te zetten. Ik lees op een website:
“Ik wil mensen en organisaties sterker maken door hen bij veranderingen te helpen met oplossingen op het snijvlak van human resources en interne communicatie.”
Dit kan iets korter:
“Ik maak mensen en organisaties sterker met oplossingen op het snijvlak van human resources en interne communicatie.”
Het kan nog korter én daardoor krachtiger:
“Op het snijvlak van human resources en interne communicatie haal ik jouw kracht naar boven.”
Wat heeft dit voorbeeld te maken met de Drie Denkstappen? Kort een paar details. In STAP 2B van de methode maak je een keuze voor de kernboodschap. Die betreft ongetwijfeld dat ‘snijvlak’. In STAP 3A komt als eerste lezersvraag ‘Waar gaat dit over?’ naar boven. Daar geef je antwoord op, daar begin je de tekst mee. Zelf aan de slag?