De benadering van teksten via de methode voor tekststrategie wijkt af van de traditionele benadering van teksten in het onderwijs. Het verschil zit in het uitgangspunt. Tekststrategie begint vanuit principes bij de basis. Bij traditioneel schrijfonderwijs ligt de focus op het eindproduct, de tekst.
Tekststrategie legt de focus op de ‘binnenkant’ van een tekst: de onzichtbare, onderliggende keuzes.
De methode voor tekststrategie, Drie Denkstappen naar Sterke Teksten, is gebaseerd vijf principes. Tekststrategie is hierdoor toepasbaar op elke tekstsoort – in elke taal – bij (her)schrijven, beoordelen en uitbesteden.
- Elke tekst ontstaat vanuit een ‘communicatiesituatie‘. Deze situatie vormt de bron voor de doelen en keuzes in de tekstvoorbereiding.
- Een effectieve tekst ontstaat door doelen en keuzes vast te leggen voorafgaand aan de productie van de tekst. De doelen en keuzes zijn in feite de productspecificaties van het eindproduct, een tekst.
- Aanpassen van het eindproduct is ‘poetsen aan de buitenkant’. Dit verbeteren van de zichtbare aspecten is zinloos als de onzichtbare ‘binnenkant’ niet is vastgelegd in doelen en keuzes voor de communicatie.
- De schrijver bepaalt de volgorde, waarin hij de doelen en keuzes vastlegt als voorbereiding op de productie van de tekst.
- De taal van het eindproduct in de operationele fase (productie van de tekst) is onafhankelijk van de doelen en keuzes, vastgelegd in de strategische fase.
In het boek en e-book ‘Tekststrategie 2020′ (180 pagina’s) vind je twaalf uitgewerkte voorbeelden van de toepassing van deze principes in de praktijk van diverse professionals. Het zijn voorbeelden van nieuwe teksten die vanuit een communicatiesituatie ontstaan en voorbeelden van bestaande teksten die geanalyseerd en herschreven worden.
Bekijk het boek Tekststrategie
—
Tool TVF & TPF gratis beschikbaar
De tool TVF vormt de vertaling van de principes naar een werkbaar instrument voor tekstvoorbereiding en tekstanalyse. Dit instrument of tool is ook in het Engels (TPF) beschikbaar.
De vraag ‘hoe krijg ik iets uit mijn hoofd op papier’ sluit naadloos aan bij de principes van tekststrategie. Je leert tijdens een Training Tekststrategie op een gestructureerde manier keuzes te maken én vast te leggen vóór je begint met schrijven.
Alles wat in je hoofd zit, komt met deze aanpak van tekstvoorbereiding op een begrijpelijke manier in een tekst terecht. Een tekst waar je lezer blij van wordt, omdat hij antwoord krijgt op de vragen in zijn hoofd. Je werkt daarbij met de digitale tool, het TVF, Tekstvoorbereidingsformulier.
TVF aanvragen
—