Keuzes maken is de kern van tekststrategie
In STAP 2 van de tekstvoorbereiding via het TVF maak je keuzes. Dit zijn strategische keuzes om de doelen uit STAP 1 te realiseren. Het is onmogelijk een effectieve tekst te produceren als jij als schrijver geen heldere keuzes maakt. Daar is lef voor nodig. Je wilt graag iedereen bereiken, maar als je geen ‘ideale lezer’ kiest in STAP 2A is de tekst voor niemand interessant.
Als jij geen kernboodschap kiest in STAP 2A, hoe kan je dan verwachten dat je lezer jouw boodschap snapt, onthoudt of deelt? In de Online Training leer je hier meer over. In het boek ‘Tekststrategie’ vind je uitleg en voorbeelden.
Bekijk het boek Tekststrategie
TVF aanvragen
Een rode of een groene auto
Stel je voor. Jij zegt tegen iemand: “Ik heb een auto nodig“. “Okay“, zegt die ander, “ik maak er een voor je“. Een paar dagen later komt hij terug en zegt: “Kijk, hier is je auto!”
Je bekijkt de auto en zegt: “Deze auto heeft twee deuren, maar ik wil er vier. Als ik het goed zie, rijdt deze auto op diesel. Ik heb liever een elektrische auto. En nog eens wat, deze auto is rood. Ik wil eigenlijk een groene…”
De verkopen antwoordt doodleuk: “Pak een zaag en maak er twee deuren bij” of “Pak een kwast en verf ‘m groen“.
Dit gebeurt natuurlijk niet als je een auto koopt. Bij een auto, computer of wasmachine laten we het wel uit ons hoofd om zo onnadenkend te handelen. Je legt eerst de productspecificaties vast. Daarna bestel je het product.
Tekststrategie: productspecificaties vastleggen
Gek genoeg vinden we het bij een tekst allemaal doodnormaal om pas te denken, te discussiëren en keuzes te maken, als het eindproduct al op tafel ligt. Dat is te laat!
Soms ontstaat de discussie over de tekst pas als een video of website technisch ‘klaar’ is. Dat is te laat en zinloos. Wat een tijd- en geldverspilling. Zonde en niet nodig. Tekststrategie is de oplossing.
–
–
Zelfs bij een ‘gewone’ tekst als eindproduct (rapport, mailing, plan, offerte, etc.) gebeurt het dat iedereen zich er pas mee gaat bemoeien als de tekst al geschreven is. Dan ben jij als schrijver mooi de klos. Herschrijven op basis van alle opmerkingen is een frustrerende en heilloze weg.
Versie 3, versie 4… Begin er niet aan. Dit komt niet meer goed. Het eindresultaat rammelt aan alle kanten. De lezer moet zich er maar mee zien te redden…
Tekststrategie maakt jouw lezers blij
We zijn allemaal zo opgeleid. De meester, juf, leraar, docent, hoogleraar of trainer geeft pas commentaar op een tekst, nadat je die geschreven hebt. Deze manier van schrijven leidt gegarandeerd tot gedoe, ergernis, onnodige kosten én verlies van tijd, klanten, relaties, imago en omzet. Tekststrategie verdient een vaste plaats in het onderwijs.
Toepassing van tekststrategie leidt tot ‘blije lezers’. Wat een ‘blije lezer’ voor jou betekent, weet je zelf als geen ander. Jij bent tenslotte de deskundige op het gebied waar jij over communiceert.
Tekststrategie is de oplossing. Tekststrategie is denken en keuzes vastleggen vóór je begint aan de productie van de tekst.
Een offerte voor mijn team